Izolacja dachów i rur

Izolacja dachów i rur

18 lipca 2012 Wyłącz przez lm

Jak przekonują badania szczelna izolacja jest gwarantem ochrony przed utratą energii – daleko nie trzeba szukać, wystarczy spojrzeć na problem uszczelniania drzwi i okien, gdzie względnie z tych miejsc pochodzi największa utrata energii. W przypadku dobrze wykonanej izolacji na dachu możemy liczyć także na ochronę cennych instalacji hydraulicznych np. przed zniszczeniem podczas wysokich mrozów. Co do rodzaju i metody izolacji to tutaj zdania są podzielone, gdyż różne części domu wykonuje się zupełnie różnymi od siebie metodami – warto jednak mieć na uwadze fakt, iż większość tego rodzaju prac powinna być wykonana przez fachowców. Koszty izolacji z pewnością się zwrócą w oszczędnościach na rachunkach.

 

Jeśli jednak zdecydujemy się na pracę samodzielną bez udziału fachowców, należy podzielić ją na kilka etapów. Najwięcej prac i włożonej energii poświęcimy właśnie na dach – koło 25 procent – dlatego to właśnie od niego należy rozpocząć systematyczny proces ocieplania domu. Dach jest jednym z specyficznych miejsc w domu – jest także miejscem, gdzie istnieje istnieje największe niebezpieczeństwo zamarzania rur – z pewnością warto to wziąć pod uwagę. Najprostszym i często najskuteczniejszym sposobem zapobiegającym utracie ciepła jest wypełnienie przestrzeni między belkami, materiałami izolacyjnymi.

 

Wybór konkretnego materiału zależy od preferencji każdego z nas. Jedne materiały są mniej podatne na jakiekolwiek zabrudzenia, inne powodują mniejsze niebezpieczeństwo podrażnienia skóry – decyzję najlepiej podjąć po naradzie z ekspertem. Obecny wyznacznik wskazuje, że najlepszym sposobem izolacji jest zaopatrzenie się w grubość warstwy nie mniejszą niż 200 mm. Z pewnością nie zawsze jest to warunek do spełniania, gdyż bywają dachy gdzie przestrzenie między belkami bywają dużo krótsze. Inne sposoby izolacji dachu to izolacja sypka, izolacja w belkach lub izolacja płytowa. Warto pamiętać o tym, że dobrze wykonana izolacja wcale nie musi być droga – nie jest to wyznacznikiem jakości.