Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

18 kwietnia 2019 0 przez MK

Od wielu lat naczynia porcelanowe wypierają te porcelanowe. Dzieje się tak ze względu na ich dostępność, przystępność cenową, jak i praktyczność. Choć cięższe, w pewnym sensie toporniejsze, zaczęły skutecznie zastępować nie tylko porcelanowe naczynia codziennego użytku, ale także serwisy kawowe, czy też filiżanki do herbaty. Dlaczego się tak dzieje? Jakie właściwości ma każde z tych tworzyw?

Elegancja porcelany

 

Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

 

Naczynia porcelanowe od lat uważane były za eleganckie i świadczyły o statusie materialnym ich posiadaczy. Bogato zdobione, z inicjałami, inskrypcjami, jak również z bogatymi zdobieniami istniały na salonach od wieków. To z nich, w połączeniu z zastawami srebrnymi, jadali wielcy możni, książęta, szlachta oraz królowie. Stan taki utrzymywał się bardzo długo nie tylko w Polsce, ale również na całym świecie. Miejmy na uwadze fakt, iż porcelanowe czarki do herbaty i imbryczki, były również na dworach azjatyckich – w Chinach, czy też w Japonii, wyroby zarówno z tradycyjnej porcelany jak i z tak zwanej China Bone, dostępne były tylko dla najzamożniejszych warstw społeczeństwa. Stąd też zastawa porcelanowa, zawsze uważana była za elegancką i pełniła funkcję reprezentacyjną

Trwałość naczyń ceramicznych

 

Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

 

Znaczącą przewagą naczyń ceramicznych, wykonanych z glinki szkliwionej, jest jej trwałość. Stosunkowa duża odporność na uderzenia, sprawia, że znajduje ona zastosowanie w wielu miejscach. Ceramiczne wyroby nadają się nie tylko do domu, ale również i do miejsc, gdzie ich eksploatacja jest znacząca. Sprawdzą się zatem w biurach, punktach gastronomicznych, czy też w szkołach. Poprzez swoją grubość, odpowiednie wypalanie i szkliwienie, ich ścianki są relatywnie grube, dzięki czemu ich odporność na obicia i pomniejsze uderzenia jest nieporównywalnie większe w zestawieniu z wyrobami porcelanowym.

Delikatność i lekkość wyrobów porcelanowych

 

Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

 

Porcelana zawsze szczyciła się swoją lekkością i delikatnością. Im cieńsze ścianki, niemalże półprzezroczyste, tym wartość wyrobu była większa. Do tego delikatne ornamenty, subtelne zdobienia, czy też złocenia, a zastawy stołowe porcelanowe przeistaczały się w cacka. I właśnie to piękno i zwiewność porcelany, po części wpłynęło na jej częściowe wyparcie przez ceramikę. Kruchość ścianek, sprawiała, że uszczerbki pojawiały się bardzo szybko, a co za tym idzie, serwis stawał się zdekompletowany. Stąd tez zaczęto stopniowo odchodzić od wyrobów stricte porcelanowych i skierowano się w stronę produktów trwalszych – ceramicznych. Początkowo zjawisko to obserwowane było głównie w miejscach o większej eksploatacji naczyń – kawiarnie, restauracje itp. Stopniowo trend ten przeniósł się do większości domów, w których obecnie, rzadko kiedy spotyka się porcelanową zastawę stołową, czy też porcelanowy serwis do kawy.

Praktyczna ceramika

Naczynia ceramiczne kontra porcelana w Twojej kuchni

 

Naczynia ceramiczne to przede wszystkim wygoda w użytkowaniu. Dzięki swej praktyczności podbiły serca ludzi na całym świecie. Są łatwe w utrzymaniu czystości poprzez możliwość mycia ich w zmywarce. Nie straszne im niemalże szorowanie i traktowanie ich środkami czyszczącymi. Jeśli są dobrze wykonane, nie posiadają zahaczeń, nierówności i niedociągnięć. Początkowo te czynniki sprawiały, że naczynia ceramiczne były mimo wszystko deprecjonowane i klasyfikowane, jako znacząco niższy sort. Obecnie jakość ich wykonania, zarówno pod kątem estetycznym, jak i technicznym jest naprawdę zadowalający. Nie tylko ceramika jest cieńsza, niż była początkowo, ale również ich styl i forma znacząco się poprawiła. Niektóre wyroby ceramiczne, szczycą się tym, że praktycznie nie odbiegają od tych porcelanowych. Są cieniutkie, stosunkowo lekkie i doskonale imitują porcelanę. Ponadto znaczącym czynnikiem jest również cena. Niższa cena przekonuje niemalże każdego z nas, a łatwość uzupełnienia stłuczonego elementu, sprawia że chętniej sięgamy po wyroby ceramiczne, niż te porcelanowe.

Decydując się na zakup zastawy stołowej, wybierzmy tę, która rzeczywiście sprosta naszym oczekiwaniom. Z pewnością porcelana nada elegancji i podkreśli rangę spotkania, a tym samym podejmowanych gości, ceramika zaś wprowadzi element swobody i nowoczesności.

Artykuł powstał przy współpracy z serwisem ogłoszeniowym Sprzedawacz.pl