Chlebak metalowy czy drewniany? W czym najlepiej przechowywać pieczywo?

Chlebak metalowy czy drewniany? W czym najlepiej przechowywać pieczywo?

21 sierpnia 2018 0 przez MK

Przechowywane w odpowiedni sposób pieczywo dłużej zachowuje świeżość, nie czerstwieje i nie rozwija się na nim pleśń. Jakie warunki są dla niego optymalne? I jaki chlebak wybrać: metalowy czy drewniany?

Jak wybrać pojemnik na pieczywo?

Na początku warto zacząć od kilku prostych zasad, którymi powinno się kierować podczas zakupu chlebaka. Jedną z najważniejszych kwestii jest rozmiar. Wbrew pozorom największe pojemniki wcale nie są dobrym rozwiązaniem – w dużych chlebakach pieczywo o wiele szybciej się wysusza, dlatego jego pojemność należy dopasować do rzeczywistych potrzeb. Natomiast jeśli są zbyt małe, istnieje większe ryzyko rozwijania się pleśni na skutek wilgoci. Optymalnym rozmiarem chlebaków są pojemniki na pieczywo o szerokości 40-50 cm, które można zakupić m.in. w sklepie https://fabrykaform.pl/pojemniki-na-pieczywo.

Drugim, kluczowym parametrem jest konstrukcja oraz sposób zamykania. Chlebaki mogą być jednolite, o ruchomej, otwieranej klapie lub nieruchome, posiadające osobną pokrywę. Ruchome często są bardziej wygodne w użytkowaniu, przepuszczają też więcej powietrza.

Chlebak metalowy czy drewniany? W czym najlepiej przechowywać pieczywo?

Należy też zaznaczyć, że choć na rynku dostępne za zarówno chlebaki drewniane, metalowe, jak i plastikowe czy ceramiczne to te dwa pierwsze będą najlepszym wyborem.

Chlebak metalowy czy drewniany? Wady i zalety

Chlebaki metalowe i drewniane zapewniają najbardziej optymalne warunki do przechowywania chleba. A jakie są między nimi różnice?

Drewno posiada zdolność regulacji wilgotności powietrza, dzięki czemu przechowywane w chlebaku pieczywo ani nie wysusza się, ani nie pleśnieje zbyt szybko. Jest to również materiał oddychający, który zapewnia dobry obieg powietrza, wpływa również na zachowanie smaku pieczywa. Ma jednak jedną, zasadniczą wadę – jest trudny w utrzymywaniu w czystości. Ponadto jest stosunkowo ciężki. Będzie natomiast pasować do aranżacji w stylu rustykalnym czy skandynawskim.

Chlebak metalowy czy drewniany? W czym najlepiej przechowywać pieczywo?

Chlebaki metalowe nie wchłaniają wilgoci, co zapobiega tworzeniu się pleśni. Do tego niewiele ważą i w bardzo prosty sposób można je wyczyścić. Łatwo się jednak nagrzewają, co negatywnie pływa na smak pieczywa, dlatego nie mogą być umieszczane w miejscach narażonych na działanie promieni słonecznych. W zależności od modelu powinny pasować do większości aranżacji, szczególnie tych o nowoczesnym charakterze.

Chlebak metalowy czy drewniany? W czym najlepiej przechowywać pieczywo?

Trudno ocenić, który z tych pojemników jest lepszym wyborem. Dlatego warto zastosować triki na przechowywanie pieczywa, dzięki którym zachowa ono swoją świeżość, bez względu na rodzaj chlebaka.

Przy okazji dobrze byłoby zaznaczyć, że zarówno wersje metalowe, jak i drewniane należy raz w tygodniu wyczyścić przy pomocy wody z octem, która „zabija” bakterie i zapobiega ich rozmnażaniu się.

Sposoby na przechowywanie pieczywa

Jednym z najbardziej popularnych sposobów na przechowywanie chleba jest umieszczenie go w lnianym woreczku. Alternatywą może być zawinięcie go w bawełnianą, czystą ściereczkę kuchenną. Nie powinno się natomiast trzymać pieczywa w plastikowych woreczkach, co sprzyja powstawaniu pleśni.

Aby zachować odpowiednią wilgotność w chlebaku, można do niego włożyć kawałek jabłka. Należy jednak pamiętać o jego wyciąganiu, szczególnie latem, gdy w kuchni królują muszki owocówki.

A co zrobić, gdy napoczęty już chleb nieustannie wysycha? Można zakryć odkrojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym – dzięki temu pozostanie miękki i świeży.