Ergonomia kuchni

Ergonomia kuchni

16 lutego 2014 0 przez MK

Kuchnia to pomieszczenie, które musi cechować się ergonomią. Pomieszczenie kuchenne to miejsce w domu, w którym spędzamy sporo czasu. Nieodpowiednio skonstruowana przestrzeń w kuchni może sprawić, że na codzienne czynności jak gotowanie, pieczenie, zmywanie naczyń trzeba będzie poświęcić znacznie więcej czasu. Właściwie oświetlenie kuchni oraz rozmieszczenie sprzętu kuchennego pozwala na zapewnienie w kuchni odpowiedniej ilości wolnej przestrzeni do poruszania się. Gotowanie w takiej kuchni może być znacznie bardziej przyjemne.

Projektowanie kuchni

Właściwie zaprojektowana kuchnia to taki dobór urządzeń typu AGD, który pozwala na maksymalne skrócenie czasu na przygotowanie posiłków, jak i czasu potrzebnego na gotowanie. Przyrządzanie posiłków to konieczności powtarzania wielu czynności. Wyjmowanie produktów z lodówki, mycie warzy i owoców, krojenie można realizować sprawniej, gdy urządzenia ustawione są w określony sposób. Jednym z praktycznych sposobów ustawienia urządzeń jest wykorzystanie tak zwanego trójkąta roboczego. Przy takim ustawieniu niezbędne sprzętu tworzą wierzchołki trójkąta.

Strefy w kuchni

Każda kuchnia podzielona jest na kilka ważnych stref. Po pierwsze w dobrze zaprojektowanej kuchni mamy do czynienia ze strefą zapasów. Znajdują się w niej lodówka, zamrażarka. W strefie przechowywania umieszczone są naczynia, talerze, szklanki. Strefa przygotowywania posiłków to blaty kuchenne oraz drobny sprzęt AGD i przyprawy. W strefie gotowania znajdują się kuchenka, piekarnik oraz może się znaleźć kuchenka mikrofalowa. W strefie zmywania umieszczony jest zlewozmywaka oraz suszarka lub zmywarka, kosz na śmieci.

Rozmieszczenie stref

Poszczególne strefy w kuchni powinny być ustawione w odpowiedniej kolejności. W ten sposób można znacznie skrócić czas przygotowywania posiłków. Z jednej strony strefy mogą być w kuchni ustawione po dwóch stronach pomieszczenia. Można również wykorzystać jedynie jedną ścianę, gdy pomieszczenie jest podłużne. Modnym rozwiązaniem jest wykorzystanie w kuchni wyspy na samym środku pomieszczenia.

Ustawienie mebli zgodne z wykonywaniem czynności

Poszczególne meble w kuchni oraz sprzęt AGD musi być umieszczony zgodnie z wykonywanymi czynnościami. Na początku powinna zawsze znaleźć się lodówka i meble, w których przechowuje się żywność. Następnie należy ustawić blat do krojenia. Obok blatu, czyli przed nim lub za nim należy umieścić zlewozmywak, gdzie myje się, niektóre produkty żywnościowe. Pod zlewozmywakiem lub obok zlewozmywaka powinien znaleźć się kosz. Blat kuchenny może znaleźć się naprzeciw zlewozmywaka, co często można spotkać przy wyspie w kuchni. Na samym końcu można umieścić zlewozmywarkę. Na samym końcu ciągu technologicznego powinny znaleźć się w kuchni piecyk oraz kuchenka lub mikrofalówka.